Sisteme de drenaj

De ce sisteme de drenaj?

Solul ud si argilos retine o mare cantitate de apa care ingreuneaza munca pe acel teren in anumite perioade ale anului. Aceasta poate duce chiar la inecarea plantelor si a gazonului.

Amenajarile de desecare-drenaj au rol de regularizare a regimului apei din profilul si de la suprafata solului. Este necesar sa instalam un sistem de drenare pentru a reduce cantitatea de apa din sol, in special de la suprafata acestuia.

O gradina careia ii lipseste drenajul poate avea anumite probleme – deteriorarea gazonului, moartea plantelor, tasarea pamantului in timp si chiar slabirea fundatiei casei. Cantitatile excesive de apa pot face ca materialul rezultat din faramitarea pamantului, a materiilor organice sa se adune la suprafata, in cantitate consistenta, ducand la formarea namolului, care va face ca intreaga gradina sa balteasca in apa.

Sisteme de drenaj in gradini, parcuri si terenuri de sport

Se pot realiza si prin instalarea unui sistem alcatuit din tevi subterane, care colecteaza apa intr-un rezervor sau, dupa caz, direct la canalizare. Acestea sunt compuse din plastic modelat si pot ajunge pana la dimensiuni de 15 metri. Tevile se monteaza usor inclinat, pentru a facilita drenajul. De jur imprejurul tevilor se adauga un strat de pietris si panza geitextile, pentru a impiedica infundarea drenului si a asigura crearea unei suprafete stabile, prin care apa sa se scurga.